IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските въглищни електроцентрали са най-нерентабилните в Европа

Нивото на рентабилност остава високо в развиващите се икономики, които се нуждаят от евтина енергия

20:11 | 19.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Няма загуби Импе, има неравностойно разпределение на парите. Държавата от една страна прибира пари от СО2 емисии, от друга ги взима от ТЕЦ2, а после ги покрива със заеми на БЕХ. А приходите от СО2, дето миналата година са близо милиард, отиват във Фонд Сигурност на електроенергийната система и се използват за намаляване на цената за задължения към обществото. Т.е. покриват се дисбалансите от ВЕИ с тях и се плащат СО2 квотите на Американските централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
С тия загуби - за 10 години напред, можехме да си покрием поне 60% от цената на АЕЦ Белене - ако не бяхме спрели строежа под външен натиск !!! Ама нали въпросът беше да не нарушим рахатът на американските господари, експлоатиращи американските ТЕЦ-ове?Накрая ПАК ще трябва да спрем ТЕЦ, а загубите ще са си за наша сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
За дерогациите нашите закъсняха, а поляците си оправиха въглищния сектор още пред няколко години. За Зелената сделка, ужасно се лъжеш че няма да се намерят "правилните" инвеститори, които да наблъскат Черноморието с овшорни и наземни вятърни централи. Предния път на 900 лева мегавата, се избиха да правят ВЕИ всякакви "зелени" инвеститори. Румъния само ни дишаше праха, и девеше на просто.тията! Най-бедната страна в ЕС първа с 20 процента инсталирани ВЕИ! НО НА КАКВА ЦЕНА? Сега им дай малко пари от Зелената сделка, дай им малко "зелени преференции" от държавата и Черноморието ни ще заприлича на Пърл Харбър по време на японското нападение! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
нали се интересуваше кое колко струва за вятърните централи . ето ти в румъния . офшорна централа 600МВт , с коефициент на мощност около 38% , и ориентировъчен обем на годишно производство от почти 1ТВч , приблизителна цена 1млрд евро . това предполагам е в зоната на калиакра , там в черно море е ветровито , там би трябвало да строим и ние , но в наши териториални води ...наземна вятърна - 300МВт , с коефициент на мощност около 26% , ориентировъчен обем на година 0,7ГВтч , приблизителна цена от 385млн. евро ... подобни стойности трябва да са и у нас ...ще ползват собсвени средства и съфинансиране по зелената сделка ... нека са зле ... наште ще искат дерогация на пушилките ... :)))https://***.romania-insider.com/hidroelectrica-wind-farms
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Ако и да е на загуба ТЕЦ2, то Американските централи са на гиганска печалба, съответно и рентабилност. А те са половината от мегаватите на въглища. Щом те са на плюс, а държавната ТЕЦ2 на минус, за БЪЛГАРИЯ следно каква е рентабилността не става ясно от материала. Но в никакъв случай не е коректно. Така че поредна статия с манипулативно заглавие и непълно съдържание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още